SCCM 2012 R2 ile Windows XP Bilgisayara Windows 8.1 Kurulumu

Bildiğiniz üzere Windows XP işletim sistemi artık desteklenmemektedir. Bu yazıda ortamınızda bulunan Windows XP bilgisayarlara SCCM 2012 R2 ürünü ile Windows 8.1 işletim sisteminin nasıl deploy edileceğini anlatmaya çalışacağım.

İlk olarak elinizdeki bilgisayarların Windows 8.1 uyumlu olduğundan emin olmanızı öneririm. Bunun için aşağıdaki tool’u kurulum yapmayı planladığınız bilgisayar üzerinde çalışabilirsiniz.

http://windows.microsoft.com/tr-tr/windows-8/upgrade-assistant-download-online-faq

http://windows.microsoft.com/en-us/windows-8/upgrade-from-windows-7-tutorial

Windows 8.1 için minimum sistem gereksinimleri aşağıdaki gibidir.

  • İşlemci: 1 gigahertz (GHz) veya daha hızlı işlemci ve PAE, NX ve SSE2 desteği
    (daha fazla bilgi)
  • RAM: 1 gigabayt (GB) (32 bit) veya 2 GB (64 bit)
  • Sabit disk alanı: 16 GB (32 bit) veya 20 GB (64 bit)
  • Grafik kartı: WDDM sürücüsüne sahip Microsoft DirectX 9 grafik cihazı

http://windows.microsoft.com/tr-tr/windows-8/system-requirements

Yukarıdaki gereksinimler tarafında sorun yok ise SCCM tarafındaki işlemlere başlayabiliriz. Configuration Manager 2012 R2 kurulumunda hatırlarsanız Windows Assessment and Deployment Kit (Windows ADK) 8 ya da 8.1 sürümünü kuruyoruz. Bu kurulum ile işletim sistemi deployment için gerekli olan boot dosyası da yüklenmiş oluyor. Bu dosya aslında Windows Pre-installation Environment (WINPE) medyasıdır sürümü ise 5.0 / 5.1 dir. Windows XP dağıtımı noktasında bu bizim için sorun oluşturuyor. Çünkü WinPe 5 sürümü Windows XP’yi desteklememektedir.

Windows XP deploy etmemiz için gerekli olan WinPe 3.0 sürümünü edinmek için SCCM sunucusu dışında bir bilgisayara Automated Installation Kit (AIK) for Windows 7 yazılımını kurunuz. İndirmek için Burayı Tıklayınız.

Kurulum bittikten sonra Başlat > Programlar’dan “Deployment Tools Command Prompt” komut istemcisini çalıştırın. Sonrasında 32 bit ve 64 bit’lik boot dosyalarını oluşturmak için aşağıdaki komutları çalıştırın.

32 Bit için    : copype.cmd x86 c:\32BitBoot
64 Bit için    : copype.cmd amd64 c:\64BitBoot

C:\ altına klasör oluşturmayınız komut otomatik olarak oluşturacaktır.

C:\32BitBoot klasörüne gittiğimizde winpe.wim olarak görünen dosya Winpe 3.0 boot dosyasıdır. Şimdi bu dosyayı SCCM’e import etmemiz gerekli ancak bu hali ile düzgün olacak çalışmayacaktır. SCCM ile uyumlu olabilmesi için dosyanın içine aşağıdaki bileşenleri de dahil etmeliyiz.

  • WinPE-WMI: Adds Windows Management Instrumentation (WMI) support.
  • WinPE-Scripting: Adds Windows Script Host (WSH) support.
  • WinPE-WDS-Tools: Installs Windows Deployment Services tools.

Bunun için sırası ile aşağıdaki komutları çalıştırıyoruz. Başlamadan önce c:\Mount isminde bir klasör oluşturunuz.

32 Bit için:

  1. dism.exe /mount-wim /wimfile:C:\32bitboot\winpe.wim /index:1 /mountdir:C:\Mount

  2. dism.exe /image:C:\Mount /add-package /packagepath:”C:\Program Files\Windows AIK\Tools\PETools\X86\WinPE_FPs\winpe-wmi.cab”

     

  3. dism.exe /image:C:\Mount /add-package /packagepath:”C:\Program Files\Windows AIK\Tools\PETools\X86\WinPE_FPs\winpe-scripting.cab”

     

  4. dism.exe /image:C:\Mount /add-package /packagepath:”C:\Program Files\Windows AIK\Tools\PETools\x86\WinPE_FPs\winpe-wds-tools.cab”

     

  5. dism.exe /unmount-wim /mountdir:C:\Mount /commit

 

64 Bit için:

  1. dism.exe /mount-wim /wimfile:C:\64bitboot\winpe.wim /index:1 /mountdir:C:\Mount
  2. dism.exe /image:C:\Mount /add-package /packagepath:”C:\Program Files\Windows AIK\Tools\PETools\amd64\WinPE_FPs\winpe-wmi.cab”
  3. dism.exe /image:C:\Mount /add-package /packagepath:”C:\Program Files\Windows AIK\Tools\PETools\amd64\WinPE_FPs\winpe-scripting.cab”
  4. dism.exe /image:C:\Mount /add-package /packagepath:”C:\Program Files\Windows AIK\Tools\PETools\amd64\WinPE_FPs\winpe-wds-tools.cab”
  5. dism.exe /unmount-wim /mountdir:C:\Mount /commit

NOT: Yukarıdaki komutları Copy/Paste ile kullanacaksanız ilk önce notepad açıp yapıştırın ve Çift Tırnak işaretlerini silerek tekrar yazın. Yanlış kopyalanıyor.

Artık winpe.wim dosyamız hazır. Dosyayı kopyalayarak default olarak boot dosyalarımızın durduğu yere gidip yapıştıralım.

Default Lokasyon : C:\Program Files\Microsoft Configuration Manager\OSD\boot

Önerim burada Winpe30X86 isminde bir klasör açarak içine kopyalayınız.

Sonrasında Configuration Manager konsolunu açarak Software Library > Operating Systems > Boot Images alanına geliniz. Sağ tık “Add Boot Image” komutunu çalıştırınız.

Açılan sihirbazı takip ederek dosyamızı ekliyoruz. Klasörü paylaşıma açmanıza gerek yok, zaten paylaşılmış durumdadır.

Ekleme işi bittikten sonra özelliklerine gelerek resimdeki kutucukları işaretleyiniz.

Her şey tamam gibi bir şey hariç J F8 ile çalıştırmaya alışık olduğumuz CMD penceresinin açılabilmesi için de aşağıdaki işlemleri yapmamız gereklidir. Bu işlem Opsiyonel olup yapmanızı öneririm.

ÖNEMLİ UYARI: İmport işlemi sırasında hata alırsanız sisteminizde KB2910552 http://support.microsoft.com/kb/2910552 güncellemesi ya da CU1 güncelleme paketinin yüklemeniz gereklidir.

Çalıştır alanına gelerek “wbemtest” komutunu giriniz.

Connect butonuna basınız ve açılan alana aşağıdaki şekilde giriş yapınız.
SER = Site Kodunuz.

root\sms\site_SER

Aşağıdaki alana paket numaramızın girişini yapıyoruz.

sms_bootimagepackage.packageID=”<packageID>”

False olan değeri True olarak değiştirerek Save ediyoruz.

Önceki ekranda da save object diyerek Close ile çıkıyoruz.

Artık hazırız, paketi dist. Point’lere gönderiyoruz.

Deployment için kullandığınız Task Sequence özelliklerine gelerek bu boot dosyasını seçerek deploy işlemini yapabilir hale gelmiş oluyoruz.

Bu taskı Windows XP SP3 çalıştıran bilgisayarlara gönderebilirsiniz. Bu sayede F12 yapmadan da kurulumu başlatabilirsiniz. Eğer ortamınız da DHCP yok ise (Bilgisayarlarınız Statik ip adresine sahiplerse) task adımlarını aşağıdaki gibi düzenleyerek işlem başlamadan önceki IP adresinin bilgisayara static olarak verilerek işlemlerin devam etmesini sağlayabilirsiniz.

ÖNEMLİ UYARI: Çalışan XP sisteme deployment yapacaksanız Client üzerinde KB2910552 http://support.microsoft.com/kb/2910552 güncellemesi ya da CU1 güncelleme paketinin yüklemeniz gereklidir.

İşlem tamam. Bu noktadan sonra yaşarsanız Ethernet kartının driverından kaynaklı sorun olabilir. F8 ile CMD yi açtığınızda ipconfig dediğinizde ip adresi görünmüyorsa, ping atamıyorsanız kurulum yapmak istediğiniz bilgisayarın Ethernet kartının driverını winpe.wim dosyamızın içine import etmeniz gerekecektir. Aşağıdaki makalede işlemlerin nasıl yapıldığını bulabilirsiniz.

http://technet.microsoft.com/en-us/library/dd744355(v=WS.10).aspx#AddDriverDISM

Kaynak:

http://technet.microsoft.com/tr-tr/library/dn387582.aspx

http://blogs.technet.com/b/configmgrteam/archive/2013/09/12/how-to-migrate-user-data-from-win-xp-to-win-8-1-with-system-center-2012-r2-configmgr.aspx

http://technet.microsoft.com/en-us/library/dd744533(WS.10).aspx

https://social.technet.microsoft.com/Forums/en-US/78b5b0f0-5141-47fd-bea2-2c4f1b7dad46/customizing-winpe-31-and-winpe-40-boot-images-for-use-in-configmgr-2012-r2?forum=configmanagerosd

Bu yazının kalıcı bağlantısı https://www.sertactopal.com/sccm-2012-r2-ile-windows-xp-bilgisayara-windows-8-1-kurulumu

3 yorum

    • Murat Yeşilkaya on 24 Ekim 2014 at 21:58

    Yine çok faydalı bir paylaşım. Ellerine sağlık.

    • Yusuf ÖZSOY on 28 Ekim 2014 at 14:19

    Abi harikasın.. Ellerine Sağlık..

    • Ümit Tekerlek on 30 Ekim 2014 at 16:46

    Abi iyiki yazmışsın artık bizde unutmayız 🙂

Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.