Bildiğiniz gibi Distributed File System özellikle büyük işletmelerin çok işine yarayan bir özellik. Bu yazıda Windows Server 2012 ile DFS yapılandırmasını örnek bir ihtiyaca göre anlatmaya çalışacağım.
Birden fazla site’dan oluşan bir yapınız olduğunu ve tüm site’lar da ki kullanıcılarınızın erişmeleri gereken ortak dosyalar olduğunu düşünün. Bunun için ne yapabilirsiniz? Her site’da bulunan bir sunucuda bir klasörü paylaşıma açıp içine de gerekli dosyaları manual olarak kopyalamanız gerekir. Herkes de dosyalara erişirken kendi bölgesindeki sunucu adından dosyalara erişir
Ankara’dakiler \\ankaraDC\ortak
İstanbul’dakiler \\istanbulDC\ortak
şeklinde. Bu hem yönetim hem de kullanım açısından çok zahmetli bir işlem. İşte bu durumda DFS tam bize göre bir çözüm. Hem yönetimi otomatizme ediyor hem de kullanıcılar açısından daha rahat bir kullanım sağlıyor.
Mantık şu şekilde işliyor. Biz DFS kuracağımız sunucuları belirleyerek kurulumu gerçekleştiriyoruz. Daha sonra herkesin erişebileceği ortam bir isim belirliyoruz. Son olarak da sunucuların replikasyonlarını ayarlıyoruz.
Ankara ve İstanbul da bulunan kullanıcıların erişecekleri ortam isim \\domainadımız\ortak şeklinde olacak ve Ankara’da bulunan kullanıcılar bu ismi yazdıklarında Ankara da bulunan sunucuya gidecekler, İstanbul da ki kullanıcılar da İstanbul da bulunan sunucuya gidecekler.
Kurulum Adımları :
Kurulum sonrası DFS konsolunu açarak yeni bir Namespace oluşturmamız gerekiyor. Bu aynı zamanda ortak erişim için kullanacağımız isim olacak.
Bu isimden sorumlu olacak sunucuyu belirliyoruz.
Ortak erişim ismini belirliyoruz. “Edit Settings” butonuna basarak bu ortak klasörün nerede olacağını ve erişim izinlerini ayarlıyoruz.
Namespace Type olarak Domain-based seçiyoruz ki örneğimizdeki gibi bir yapı kurabilelim.
Ve Namespace oluşturma işlemi tamamlandı.
Şimdi bu isimden sorumlu olacak sunucuları eklememiz gerekli. Bir sunucu çökerse isimden sorumlu olan sunucu/lar bayrağı taşımaya devem etmeli.
Benim örneğimde 2 sunucu var, siz bu alana ihtiyaç kadar sunucu ekleyebilirsiniz.
Sunucuları oluşturduk bunlar artık Namespace’den sorumlular ama aralarında bir replikasyon bağı da olsun ki dosyalarımız tüm sitelar da ki sunuculara gitsin ve kullanıcılar bir dosyaya erişmek istediklerinde kendi site’ların da ki sunucuya gitsinler aradaki hattı yormasınlar.
Bunun için aşağıdaki gibi bir Replication Group oluşturuyoruz. Bu gruba üye olan sunucular arasında replikasyon olacak ve biz bu replikasyonun türünü ve kullanacağı band genişliğini yönetebileceğiz.
Group Type olarak “Multipurpose” seçeneği ile devam edeceğim. Bu şu anlama geliyor. Oluşacak replication guruba üye olan tüm sunucular birbirleri ile replikasyon yapabilsinler. Diğer seçenek seçilirse bir sunucu master olacak diğer sunucular sadece o master sunucu ile replikasyon yapacak yani birbirleri arasında replikasyon söz konusu olmayacak.
Add diyerek replikasyon yapacak sunucuları belirliyoruz.
Topology olarak “Multipurpose” seçeneğini seçtiğimiz için “Hub and Spoke” pasif “Full Mesh” ile devam ediyoruz.
Bu bölüm de aradaki trafiğin kullanımını ayarlıyoruz. İkinci seçenek ile mesai saatlerinde ayrı sonrasında ayrı hat kullanım ayarı yapabiliriz.
İlk replikasyon da master olarak baz alınacak sunucuyu belirtiyoruz.
Replike olarak folder’ları gösteriyoruz.
Karşı sunucuda replika olacak folder ayarını yapıyoruz.
Ve işlem tamam.