iPhone gerçekleri

Herkesten çok ben sıkıldım. iPhone çılgınlığı artık mide bulandırıcı bir seviyeye ulaştı. Basın hiç durmadan cilalıyor, Apple hiç durmadan “telefonu yeniden yarattık” deyip kendini zavallılaştırıyor. Gerçekleri ise sadece görmek isteyenler görüyor. Ortadaki bağnazlığı ve cahilliği gördükçe, kenidimi tutamayıp yazıyorum. İşte son bir kez, işi en başından alıp, iPhone gerçeklerini sıralayalım:

 

  1. Konsept: Dokunmatik ekranlı, tuşsuz telefon konsepti LG tarafından yaratıldı ve Prada modelinde uygulandı. LG’nin bu ürünü Eylül 2006’dan bu yana ortalıktaydı. iPhone ise Ocak 2007’de tanıtıldı. Yani işin özü, LG Prada iPhone’den çalıntıdır! Çünkü 3-5 ay sonra bile çıkartsa, Apple hiç kimseden hiçbir şey çalmaz, yeniden yaratır!
  2. İsim Hakkı: iPhone ismi hakkı, Cisco’ya aitti. Fakat Apple Cisco’ya sormaya bile tenezzül etmeyip, iPhone ismini kullandı. Cisco’dan tepki gelince de “siz kimsiniz ki, şapşallar!” dedi. Sonra? Sonra tıpış tıpış masaya oturup, milyon dolarlar ödeyerek iPhone isminin kullanımı için anlaştı. Dava açılmasından tam bir gün önce. Tıpkı iPod arabirimini Creative’den çaldığında, davadan korkup 100 milyon dolar ödemesi gibi!
  3. Fiyat: iPhone ABD’de 500 dolara satılıyor. Doğru. Fakat bu fiyat aletin gerçek fiyatı değil, 2 yıllık AT&T sözleşmesi ile geçerli olan sübvanse fiyat. Türkiye’deki “çılgın cep telefonu gençliği”, 500 dolarlık fiyatı görünce bayıldı: “Oo süper, iki tane almazsam şerefsizim!”. Oysa iPhone için 500$ ödemek yetmiyor. Üstüne iki yıl için en az 60×24=1440$ ödemek şart. Bunu ödemeden (ilk taksidi), aleti açıp kurcalayamıyorsunuz bile. Ayrıca bu rakam 2400 dolara kadar çıkıyor. Kısacası sübvanse edilmiş, hem de ABD’de geçerli fiyat üzerinden Türkiye için değerlendirme yapmak, kara cahillikten başka bir şey değil.
  4. Özellikler: iPhone hiç de devrimci ve yenilikçi bir Apple ürünü değil. Sadece cilalı bir balon. Apple ve müritler, iPhone’yi tanrı tarafından yaratılmış bir alet gibi göstermeye çalışsa da, kabul edilemeyecek kadar büyük eksikleri olduğunu defalarca yazdık. İlk incelemelerde de gözlerimizle gördük. Yağlı ballı iPhone haberlerine inat, son bir kez sıralayalım:

– 3G desteği yok. Şebeke içi internet için GPRS/EDGE kullanılmak zorunda.
– 3. parti yazılım desteği yok, kapalı sisteme sahip. Jobs’un yalanına kananlar, tarayıcı ve internetsiz çalışmayan Web 2.0 uygulamalarını 3. parti yazılım sanıyor
– Oyun yok
– Java ve Flash desteği yok
– Koca koca reklamlar yapılsa da, YouTube desteği sadece 10.000 video ile sınırlı
– Çıkarılabilir pili yok. 300-400 şarjdan sonra (1 yıl), fahiş paralar ödenerek değiştirilmek zorunda
– MMS desteği yok
– Tuşsuz yapısı ve dokunmatik ekranı nedeniyle tek elle kullanılamıyor. Fiziksel klavyesi yok
– İki megapiksellik kamerası var, fakat video kaydı yapamıyor. Zoom yok, flaş yok
– GPS yok
– Anlık mesajlaşma (AIM, Yahoo, MSN) desteği yok
– Bluetooth üzerinden diğer aletlere içerik gönderilemiyor, Bluetooth sadece ve sadece kulaklık için kullanılabiliyor
– Hafıza kartı yuvası yok
– FM radyosu yok
– iTunes şarkılarını melodi olarak kullanmaya izin vermiyor
– Bilgisayar sahibi olmadan, iPhone kullanmak mümkün değil. iTunes ile etkinleştirmek zorunlu
– Excel, Word ve PDF desteği görüntülemeden ibaret. Belge düzenlemeyi ve oluşturmayı desteklemiyor
– Safari tarayıcısı var. Fakat Flash olmadığından, pek çok sitede görüntüleme sorunu yaşanıyor
– Sesli arama, sesli komut ve ses kaydı yok
– A2DP, yani stereo Bluetooth kulaklık desteği yok
– Kablosuz eşitleme ya da internetten doğrudan içerik satın alma desteği yok
– Tarayıcısı var ama internetteki resim, müzik vb. dosyaları hafızaya kaydedemiyorsunuz
– AT&T dışı SIM kartların çalışmaması bir yana, her AT&T SIM kartı çıkarıp takışta bile aleti yeniden etkinleştirmek gerekiyor. Yani iPhone, cep telefonu tarihinin en karmaşık simkilitli telefonu

Sonuç: iPhone, Apple tarafından basının da desteğiyle fazlasıyla şişirilen bir balon. Apple sanıyor ki, yıllardır tatlı kazanç sağladığı iPod/iTunes tekelinde olduğu gibi iPhone’de de dünyayı ele geçirecek. Oysa apaçık ortada olduğu gibi, cep telefonu piyasasına böyle yüksek fiyatlı ve en basit özelliklerden yoksun bir aletle girmek, kendisine pahalıya patlayacak. AT&T’nin dümen suyunda, Apple ürünü olarak değil, AT&T projesi olarak hazırlanan iPhone, Apple’nin itibarını zedeleyecek. Çünkü “5 yıl sonrasının telefonu”, “dünya tarihinde ilk defa internet cebe giriyor”, “telefonu yeniden yarattık” gibi gülünç ve zavallı sloganlarla pazarlanmaya çalışılıyor. Aslında iPhone, iPod/iTunes tekeline yan ürün olarak hazırlanan, tekelci Apple kafasının iyice katmerlenmiş hâlini yansıtan, Apple’nin Macintosh’u öldürmesine ve bir yıl Mac OS X’i rafa kaldırmasına sebep olan bir elektronik zımbırtıdan başka bir şey değil…

Bu arada Helio Ocean isimli, ibretlik bir ürün var: 3G destekli, iki ayrı klavyesi olan, AIM, Yahoo, MSN desteği olan, MMS destekleyen, iPhone gibi HTML tarayıcısı olan, bilgisayarsız doğrudan müzik indermeye izin veren, oyun desteği bulunan, Stereo Bluetooth’u destekleyen (A2DP), MySpace ve YouTube desteği olan, GPS ve Google Harita desteğine sahip, 2 megapiksel flaşlı ve zoomlu kamerası olan, video kaydı yapan, çıkarılabilir pili olan bir alet. ABD fiyatı? 295$. Ama, ama iPhone? O 500$. Neden? Çünkü o dünya tarihinde interneti ilk kez cebe getiren, 5 yıl sonrasının telefonu! Çünkü Steve Jobs bizim tanrımız. Onun icraatları sorgulanamaz, eleştirilemez. O ne yapsa kusursuzdur!

Benden bu kadar. Reklamverenini cilalayan basın, robotlaşmış müritler, sırtlanlar ve çılgın/cahil cep telefonu gençliği iPhone’ye tapınmaya devam edebilir…

Kaynak: Mac Dünyası

Bu yazının kalıcı bağlantısı https://www.sertactopal.com/iphone-gercekleri

Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.